Lägga pussel

Att lägga pussel har nog de flesta gjort minst en gång i livet, även om en del kanske var så ung att de inte längre minns. De som fortsätter med detta senare i livet gör det som en utmaning eller som en sorts mediterande övning.

Idag finns det många olika pussel att välja mellan om man vill prova på. Man kan välja mellan pussel med bara några få hundra bitar till de med flera tusen. Vilket som passar bäst beror helt och hållet på vilket sorts utmaning man är ute efter men också hur erfaren man är.

Innan tömmer pussellådan gäller det att sätta upp sin arbetsplats. Titta på dimensionerna och se till att ha tillräckligt med yta både för det färdiga pusslet och att sortera upp bitarna. Det kan också vara bra att ha en riktig pusselmatta att lägga på. detta förhindrar bitarna att glida runt som de annars kan göra på en vanlig bordsyta.

Första steget är något tidskrävande men ett måste: att vända alla bitarna med rätt sida upp. Försök motstå frestelsen att sätta ihop bitar redan nu, arbeta istället systematiskt redan från början. Sortera sedan bitarna efter mönster och färger. Dessa är de mest lättidentifierbara elementen och är ett sätt att bryta upp pusselläggandet i mer hanterbara uppgifter.

Kant- och hörnbitar lägger man dock i sin egen hög då dessa är oftast de bästa att börja med. Det ger också en mer tydligt definierad arbetsyta för resten av pusselläggandet. Gå sedan vidare till den grupp av bitar med mest igenkännbara mönster, som till exempel ansikten, fönster, dörrar, text och liknande. Stora områden utan mycket kontrast, som himmel, vattendrag eller stora gräsfält kan vänta till senare.

När man börjar få ihop ett antal bitar i en klunga kan det ofta fungera bra att bygga på kanten successivt tills man når ett av de där områdena som är svårare att att bygga ihop. Som antalet ledtrådar på vilken bit som kommer härnäst desto svårare blir pusslet, men detta är också en del av charmen.